Bordeaux 2021: De goede verrassing !

u vindt hier de nuttige informatie om een idee te krijgen van dit wijnjaar, dat veel beter blijkt te zijn dan we vlak na de oogst hadden kunnen verwachten. Tijdens de laatste week van april heeft het team van Cinoco-Le Palais du Vin 5 dagen in Bordeaux doorgebracht om meer dan 200 verschillende wijnen te proeven en ongeveer 50 Châteaux te bezoeken. Interviews met eigenaars, keldermeesters en technische verantwoordelijken maakten het ons mogelijk een wijnoogst te doorzien waar weersomstandigheden, behandelingen en oogsten binnen een straal van een paar kilometer totaal verschillend konden zijn!
Sommige wijnen werden 2 of zelfs 3 keer geproefd omdat we de gelegenheid hadden ze te proeven bij de verschillende presentaties van de appellatie.

Intussen is de 2021 Bordeaux campagne vorige week van start gegaan met enkele min of meer interessante releases zoals Duhart Milon, Camensac of Cantemerle.


De wijnlijst BestellenEnkele zinnen over het weer in 2021

De eerste grote gebeurtenis in 2021 was de verschrikkelijke vorst die plaatsvond tussen 6 en 8 april. Veel wijnbouwers die niet over de nodige uitrusting beschikten, verloren op dat ogenblik een groot deel van hun potentiële oogst. Aan de andere kant werden sommige prestigieuze terroirs helemaal niet aangetast, zoals het plateau van Pomerol en een groot deel van de grands crus classés van de Rive Gauche.

2021 was ook het jaar van de potentiële ziektes in de wijngaarden, waar de meeldauw de eerste viool speelde. Het natte weer tussen mei en juli was zeer gunstig voor de ontwikkeling van deze verwoestende ziekte. Het is een feit dat steeds meer châteaux overgeschakeld zijn op biologische landbouw en dus niet langer behandelen met "doeltreffende maar niet noodzakelijk gezonde" producten. Sommigen vertelden ons dat zij in 2021 meer dan 25 keer moesten optreden om de ziekten te voorkomen.


Tenslotte was de weersvoorspelling voor begin oktober zware regenval, hetgeen de wijnbouwers veel angst inboezemde; gelukkig viel de regen nauwelijks en konden degenen die wachtten met oogsten, dit in uitstekende omstandigheden doen gedurende de eerste helft van de maand. Anderen hebben echter te vroeg geoogst met onrijp fruit tot gevolg.


De kwaliteit

Straight to the point: 2021 is goed, vaak zeer goed, soms uitstekend maar nooit uitzonderlijk zoals veel wijnen in 2018, 2019 of 2020. Geen extreem geconcentreerde wijnen met alcoholpercentages van 14 à 15° zoals in de vorige wijnjaren, maar vaak zeer zuivere wijnen met alcoholpercentages tussen 12,5 en 13,5. De geslaagde wijnen hebben goede, zijdeachtige tannines. Het fruit is rijp en de wijnen zijn charmant met een rijpingspotentieel van 10 tot 20 jaar.

Het is duidelijk dat de evolutie van de technologie en de steeds toenemende kennis hebben geleid tot veel betere wijnen dan 30 jaar geleden indien de klimatologische omstandigheden toen identiek waren geweest. Veel wijnmakers vergelijken 2021 met hun 1996, 1998 of 2001, ook al is het onmogelijk te vergelijken met een ander wijnjaar in het algemeen.

De droge witte wijnen zijn uitstekend in 2021, met veel zuiverheid en frisheid; ze zijn over het algemeen goed geschikt om te rijpen en kunnen van tijd tot tijd een alternatief zijn voor de grote witte bourgognewijnen.
De zoete wijnen zijn ook voortreffelijk, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden verkrijgbaar.


De productie en de prijs

De geproduceerde hoeveelheid: er zijn enorme verschillen tussen de appellations en zelfs de châteaux. Voor de rode wijnen noemden de châteaux opbrengsten tussen 15 (extreem laag) en 45 hectoliter (wat een normale oogst vertegenwoordigt).
Over het algemeen zijn de rendementen lager dan in 2020, wat zeker een invloed zal hebben op het prijsbeleid van Bordeaux.

Door het succes van de campagnes van 2018, 2019 en 2020 zijn de voorraden van de beste wijnen in Bordeaux eerder laag. Veel van de toonaangevende wijnjaren in hun appellatie zijn nu ofwel uitverkocht in de Bordeaux-handel of te koop tegen prijzen die aanzienlijk hoger liggen dan de oorspronkelijke prijs (vooral voor de 2019's).


De kwoteringen en de pers

De meest invloedrijke journalisten en tijdschriften hebben hun commentaren al bekendgemaakt en allen zijn behoorlijk positief over de kwaliteit van het jaargang 2021.
De zeer bekwame William Kelley die nu de leiding heeft over Bordeaux wijnen in The Wine Advocate is gemiddeld enthousiast:

« the best 2021 reds are better than anyone could have dared to hope. The title of this article, “sauvé des eaux”—”saved from the waters”—is a tribute to the courage and technical prowess of Bordeaux’s wine producers. But it also reflects my aspiration that this report will alert consumers to the interest of the 2021 vintage, despite what appears to be predominantly negative early press. »

Neal Martin in Vinous schrijft :

2021 "marks a welcome return to a classic style of Bordeaux in terms of lower ripeness levels and less alcohol." Even if the vintage does not rank with the greats" there are a handful achieving remarkable levels of quality. »

Antonio Galloni, ook in Vinous, waardeert het classicisme van het wijnjaar 2021:

« The 2021 Bordeaux have turned out to be such a surprise. Weather conditions were challenging, and yet the top properties turned out gorgeous, classically built wines that will absolutely thrill readers who appreciate freshness and energy. Restrained alcohols and mid-weight structures will remind readers of Bordeaux pre-2000s. The best wines offer a striking combination of old-school classicism with modern-day precision. Quality is inconsistent though, so choosing carefully is essential. Even so, there is much to like in the 2021s. »

Hieronder vindt u een lijst van onze favorieten met onze gemiddelde beoordeling op 100; deze wijnen zouden voor minder dan 50 euro op de markt kunnen worden gebracht. U vindt er ook een lijst van wijnen die wij als de beste van het wijnjaar 2021 beschouwen (in die wijnen die wij hebben kunnen proeven - sommige zoals L'Eglise Clinet, La Conseillante of Pavie hebben wij niet geproefd en dus ook niet kunnen kwoteren).

De volgens ons beste prijs-kwaliteit verhoudingen uit 2021


Château Balestard la Tonnelle, Saint-Emilion GCC 90

Château Laroque, Saint-Emilion GCC 91

Château Pavie-Macquin, Saint-Emilion GCC 92+

Château Quinault l’Enclos, Saint Emilion GCC 93

Château Villemaurine, Saint-Emilion GCC 91+

Château Nenin, Pomerol 92

Château Rouget, Pomerol 91+

Château Brane Cantenac, Margaux GCC 92+

Château Desmirail, Margaux GCC 90

Château Durfort Vivens, Margaux GCC 92+

Alter Ego de Palmer, Margaux 92+

La Croix Ducru Beaucaillou, Saint Julien 91+

Château Lagrange, Saint Julien GCC 92

Château Langoa Barton, Saint Julien GCC 91+

Château Talbot, Saint Julien GCC 91+

Clos du Marquis, Saint Julien 92

Château Batailley, Pauillac GCC 91

Château Pédesclaux, Pauillac GCC 91

Château Lilian Ladouys, Saint Estèphe 90

Château de Pez, Saint Estèphe 91

Château Phélan Ségur, Saint Estèphe 91+

Château La Tour de By, Médoc 89

Château Potensac, Médoc 89+

Château La Lagune, Haut Médoc GCC 91

Haut Bailly II, Pessac Léognan 91

Le Petit Haut Lafitte, Pessac Léognan 90

Alcée, Côtes de Castillon 90

Château La Prade, Côtes de Francs 90

Château Puygueraud, Côtes de Francs 90


WIT


Château Couhins Lurton, Pessac Léognan CC 91

Château Malartic Lagravière, Pessac Léognan CC 92+

Le Petit Haut Lafitte, Pessac Léognan 91


Onze favoriete wijnen uit 2021


Château Cheval Blanc, Saint-Emilion 1er GCC 95

Château Ausone, Saint-Emilion 1er GCC 94

Château Belair Monange Saint-Emilion 1er GCC 93+

Château Valandraud Saint-Emilion 1er GCC 93+

Château Larcis Ducasse Saint-Emilion 1er GCC 93

Vieux Château Certan, Pomerol 95+

Château Trotanoy, Pomerol 93+

Château Clinet, Pomerol 93

Château Margaux 1GCC 95

Château Palmer, Margaux GCC 95

Château Ducru Beaucaillou, Saint Julien GCC 94

Château Léoville Las Cases, Saint Julien GCC 94

Château Lafite Rotschild, Pauillac 1er GCC 95

Château Pichon Lalande, Pauillac GCC 94

Château Pichon Baron, Pauillac GCC 94

Château Calon Ségur, Saint Estèphe GCC 93

Château Haut Bailly, Pessac Léognan CC 93

Château Smith Haut Lafitte, Pessac Léognan CC 93

Château La Mission Haut Brion, Pessac Léognan CC 94

Château Haut Brion, Pessac Léognan 1er GCC 95


WIT


Château Smith Haut Lafitte blanc , Pessac Léognan CC 94

Château La Mission Haut Brion blanc , Pessac Léognan CC 93

Château Haut Brion blanc, Pessac Léognan 95

Domaine de Chevalier blanc, Pessac Léognan 93

Pavillon blanc de Château Margaux 95+

Château de Fargues, Sauternes 93

Château Suiduiraut, Sauternes 1er CC 93


Naarmate de wijnen vrijkomen, zullen wij de en primeur lijst aanvullen en u op de hoogte houden.

Aarzel in afwachting daarvan niet om de lijst van wijnen waarin u geïnteresseerd bent op te sturen naar dr@cinoco.com .