2019, EEN GROOT WIJNJAAR!

Vanaf heden is het mogelijk om de Millésime 2019 in Primeur online te bestellen. De wijn is dankzij het uitstekende wijnjaar van schitterende kwaliteit. Wijnjaren met een 9 roepen bij wijnbouwers vaak bijzondere herinneringen op en 2019 is niet anders. De goede waterreserves, uitzonderlijk gezonde wijngaarden en zomer met warme dagen en koele nachten hebben letterlijk en figuurlijk hun vruchten afgeworpen.

 

 

 

Château de Beaucastel

Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape is een magische plek die omringd is door heuvels met wijngaarden, eeuwenoude olijfbomen en truffeleiken. Hier neemt de natuur zijn tijd, rustig en onverstoord. Op de bodems bedekt met grote ronde keien staan zeer oude wijnstokken met knoestige stammen, gesnoeid in de traditionele gobeletvorm. Wanneer de mistral blaast – de legendarische wind die van de Alpen komt en door de trechter van de zuidelijke Rhône raast – voelen we hem door de wijngaarden gieren en maakt hij geuren los van garrigue. Hij bezit hetzelfde accent als de mensen van hier, van zij die op het ritme van de seizoenen en het mediterrane klimaat leven. En precies op dit eeuwenoud terrein vinden we 13 verschillende druivenrassen die elk jaar voor de wijnen van Château de Beaucastel zorgen.

 

Château de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape Rouge – 2019

Deze wijn bezit een vrij diepe en donkere kleur. De geur is bijzonder zuiver en zeer elegant met indrukken van zwart fruit in het wild, specerijen en florale tonen die voor een enorme frisheid zorgen. Tijdens het proeven laat hij weelderige aroma’s vrij van blauwe bosbessen en confituur van zwarte bessen, aangevuld met zachte en fijne tannines. De finale is krachtig, harmonieus en met een mooie lengte. Een wijn met een indrukwekkende complexiteit. Absoluut een zeer grote Beaucastel!

 

Coudoulet de Beaucastel - Côtes-du-Rhône Rouge – 2019

Deze wijn van 2019 bezit een prachtige en goed ondersteunde kleur. De geur doet denken aan zwarte vruchten, een kruidentuiltje, leder en garrigue. De smaak is breed en evenwichtig, richting mineraal, met zeer fraaie tannines en een onwaarschijnlijk lange finale! We vinden er een duidelijke lijn in terug die erg vergelijkbaar is met de topwijn van Beaucastel.

Domaine Clos des Tourelles

Domaine du Clos des Tourelles ligt net onder het dorp Gigondas. Deze historische en beroemde wijngaard van 3 hectare, aangeplant met zeer oude grenache op een bodem van kalk en met een ondergrond van mergel en zand, is de laatste nog bestaande Clos van Gigondas.

 

Domaine du Clos des Tourelles - Gigondas – 2019

Deze wijn van 2019 bezit een diep robijnrode kleur. De geur roept duidelijke impressies op van rode vruchtenconfituur, viooltjes, zoethout en minerale tonen. De smaak is complex en diepgaand met karakteristieke aroma’s van viooltjes en zoethout. Krachtig en goed evenwichtig is 2019 een wijnjaar dat voor veel finesse zorgt.

Sélections Parcellaires

Met de Sélections Parcellaires van de familie Perrin ontdekken we de terroirs en rijkdom van de zuidelijke Rhônevallei, van de AOC Vinsobres en AOC Gigondas. Met exact dezelfde knowhow en gedrevenheid als voor de Château de Beaucastel, haalt de familie Perrin voor deze wijnen de essentie uit elk terroir, het authentieke en het specifieke van elke wijngaard. In elk van de wijnen vinden we ook de signatuur terug van de “Famille Perrin”: het perfect beheersen van de biologische en biodynamische aanpak, de kunst van het blenden, met wijnen waar de frisse aroma’s van het Franse zuiden prachtig in tot uiting komen.

 

Les Hauts de Julien - Vinsobres - Vieilles Vignes – 2019

Schitterend evenwicht tussen kracht en raffinement: intense aroma’s van rijp en knapperig fruit, aanzet met complexe tonen van zwart fruit, strakke en precieze tannines, heel intens, tussen frisheid en spanning met een persistente finale.

 

L’Argnée - Gigondas - Vieilles Vignes – 2019

Deze wijn bezit een bijna inktpaarse kleur met aroma’s van bramen, pruimen, zwarte bessen en fijne indrukken van zoethout. De smaak is breed, knap geconcentreerd en voorzien van een magnifieke tanninestructuur. Het evenwicht tussen rijkdom en zuren zorgt voor een enorme frisheid. Grenache op z’n best!

Jaargang 2019

De start van het groeiseizoen werd gekenmerkt door het vroegtijdig uitbotten van de druivelaars, begin april. De frisse lente die daarop volgde, met een zeer natte maand april, vertraagde de groeicyclus. Alles samen viel er 459 mm neerslag in de regio van Châteauneuf-du-Pape, maar toch was er in 2019 geen tekort aan water. Niettemin was de neerslag vrij ongelijk verdeeld, met vooral een concentratie in het begin van de groeicyclus, maar waardoor de bodems goede waterreserves bezaten gedurende het verdere en zeer droge groeiseizoen. 

 

De bloesemperiode was vrij uiteenlopend, maar verliep wel in prima omstandigheden. De wintersnoei tijdens afnemende maan zorgde ervoor dat er geen coulure (slechte vruchtzetting) optrad en de wijngaarden het hele jaar door in een uitzonderlijk gezonde staat verkeerden.

 

De laatste week van juni was bloedheet met temperaturen tot 42,5 °C, waardoor 2019 het tweede wijnjaar was van deze eeuw met de hoogste temperaturen in juni (gewoonlijk is augustus de warmste maand, terwijl ook in 2014 juni de warmste maand was met een maximumtemperatuur van 39,8 °C). Deze extreem hoge temperatuurpieken zijn nadelig voor druivelaars die in volle bloei staan, zeker wanneer de twijgen gaan verhouten. In juni zijn de nog zeer groene twijgen en bladeren meer gevoelig voor uv-straling. Ook juli en augustus kenden zeer warme periodes. Maar gedurende de hele zomer waren de nachten vrij koel, met heel weinig nachten boven de 20 °C, waardoor de druivelaars zich konden herstellen. Uiteindelijk kenden de wijnstokken relatief weinig waterstress. Het verstuiven van aftreksels van kamille in de wijngaarden, enkele dagen voor de hittegolf, hielp de wijnstokken de warmte beter te verteren en verlichtte de plantenstress. Wijnjaar 2019, dat zeer vroeg van start ging, werd uiteindelijk een wijnjaar dat iets eerder rijp was maar niet extreem

 

Wijnjaren met een 9 roepen bij wijnbouwers vaak bijzondere herinneringen op en 2019 is niet anders. De oogst verliep zoals gewoonlijk, niet overdreven vroegtijdig maar rustig en gelijkmatig. De eerste wijnen die we proefden zijn heel evenwichtig, bezitten een enorme finesse en een grote complexiteit, karakteristieken die ongetwijfeld de wijngeschiedenis van dit domein mee zullen schrijven. 

Waarom in Primeur aankopen?

In de eerste plaats zijn de prijzen 5 tot 10% goedkoper dan de prijs waartegen deze wijnen zullen worden verkocht op het moment dat ze fysiek worden vrijgegeven (eind 2020 - begin 2021).

Sommige wijnen zullen snel uit voorraad zijn omdat de hoeveelheden beperkt zijn Soms gaat het zelfs om minder dan 30 flessen die beschikbaar zijn, een exclusief aanbod dus.