Ontdek Champagne
Op 23 oktober vieren we INTERNATIONAL CHAMPAGNE DAY ! De meest bekende bubbels bij uitstek worden meestal gedronken om iets te vieren, als aperitief, maar kan ook een perfecte aansluiter zijn bij het dessert. Buiten het feit dat Champagne dus nooit misstaat, wordt het bovendien wereldwijd erkend als een prestigieus product dankzij de zeer actieve bescherming en verdediging van de benaming, met name door het CIVC (Comité interprofessionnel du vin de Champagne).
Hoe het begon
Wanneer champagne precies ontdekt is, blijft een punt van discussie. De meest bekende versie over de uitvinding van Champagne is die waarin Dom Pérignon het zou hebben uitgevonden. Deze versie blijft nogal dubieus omdat verschillende gevonden documenten bewijzen dat een Engelsman al mousserende wijn had geproduceerd. Dom Pérignon begon met de productie van Champagnewijnen in 1668. Hij is de uitvinder van de tweede gisting in de fles, wat hem zeker de grondlegger maakt van de Champagne zoals we die nu kennen. "Venez mes frères, je bois des étoiles!" zei Dom Pérignon, volgens de legende, nadat hij de eerste keer proefde van zijn glas Champagne.
Verder is de Duitse invloed op grote Champagnehuizen niet te betwisten. Denk maar aan grote namen zoals Bollinger, Deutz & Krug die niet heel Frans maar wel Duits klinken. De Franse eigenaars waren steeds heel gepassioneerde werkers, maar het was het Duitse ondernemerschap dat heel wat Champagnehuizen naar een hoger niveau bracht.
Het Maken van Champagne
Basiswijnen maken is de eerste stap voor bijna elke mousserende wijn. De basiswijn kan afkomstig zijn van 7 (toegelaten) druivenrassen en van één of meerdere oogstjaren. De volgende stap is het toevoegen van gist en suiker aan de basiswijnen. Deze combinatie heet de liqueur du tirage en zorgt voor de fermentatie. Vervolgens wordt de blend gebotteld, worden de flessen horizontaal gestapeld en blijven ze op die manier een poos liggen.Tijdens het ‘rusten’, na ongeveer 12 weken na de toevoeging van de liqueur du tirage, gebeurt de tweede gisting. Tijdens dit proces zet de gist de suiker om in alcohol en CO2. Dan volgt de rijping van de Champagnewijnen, dit duurt minstens 12 maanden, maar in de werkelijkheid duurt deze gemiddeld 2 tot 3 jaar in de Champagnestreek. Om de lie te verwijderen moet de zogenaamde remuage worden uitgevoerd. Hierbij wordt de fles geleidelijk van een horizontale naar een verticale positie gebracht (dit gebeurt vaak machinaal). De remuage wordt gevolgd door de dégorgement – wat verwijdering betekent. Hier wordt de lie verwijderd dankzij het bevriezen van de flessenhals. Hierdoor komt namelijk de lie vast te zitten in een prop ijs en wordt deze later verwijderd uit de fles dankzij de grote hoeveelheid aan druk. Vervolgens krijgt de Champagne bij de « dosage » een specifieke term : Brut, Sec, Doux,… deze wordt bepaald door de hoeveelheid liqueur d’expedition die wordt toegevoegd. Liqueur d’expedition bestaat uit suiker en Champagnewijn. Wanneer de fles is aangevuld wordt deze afgesloten met een kurk omhuld door een metalen korfje en een capsule. Daarna wordt de fles gelabeld met een etiket. Als laatste moet de Champagne uiteraard geconsumeerd worden, meestal tijdens een speciale gelegenheid of wordt de Champagne bewaard om verder te rijpen.
Verschillende Soorten
Er zijn nog soorten die we onderscheiden
Doux :meer dan 50 gram suiker per liter
Demi-sec :tussen 32 en 50 gram suiker per liter
Sec :tussen 17 en 32 gram suiker per liter
Extra sec :tussen 12 en 17 gram suiker per liter
Brut :minder dan 12 gram suiker per liter
Extra Brut :tussen 0 en 6 gram suiker per liter
Voor een gehalte van minder dan 3 gram en als er geen suiker aan de wijn is toegevoegd, spreekt men van "Brut Nature", "Pas Dosé" of "Dosage Zéro".
Daarnaast onderscheiden we Champagnes met Vintage en zonder jaargang Non-Vintage, Champagne Cuvées Speciales, Champagne Blanc de Blancs, Champagne Blanc de Noirs en Champagne Rosé. Non-Vintage Champagnes zijn het meest voorkomend. Bij zulke Champagnes wordt er vaak gestreeft naar consistentie en werkt men met goede basiswijnen van verschillende oogstjaren. In uitzonderlijk goede oogstjaren worden de beste druiven gebruikt om een Vintage Champagne te produceren. De naam "Special Cuvée" wordt gegeven aan Champagnes die in kleine hoeveelheden zijn geproduceerd en daarom heel zeldzaam en gewild zijn. Een Blanc de Blancs is simpelweg een Champagne gemaakt van enkel en alleen Chardonnay. Deze wordt zowel als vintage als non-vintage gemaakt. De Blanc de Noirs spreekt voor zich, deze wordt uitsluitend van blauwe druiven gemaakt - Pinot Noir of Meunier. Als laatste hebben we de Rosé Champage, deze populaire Champagne wordt gemaakt van een blend van witte en rode basiswijnen en kan eveneens als vintage of als non-vintage worden geproduceerd.
Grand Crus de Champagne
Het productiegebied van de Champagne Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) is in 1927 bij wet afgebakend, beslaat zo'n 34.000 hectare en omvat meer dan 300 verschillende crus (gemeenten). Er zijn drie benamingen voor crus in de Champagne: Les Grands Crus, Les Premiers Crus en andere. Van de 312 wijnbouwgemeenten van de AOC Champagne zijn er 17 geklasseerd als Champagne Grand Cru (waarvan 11 in de Montagne de Reims en 6 in de Côte des Blancs), namelijk: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly-Champagne, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay, Verzy.
Onze stokpaardjes
Onder het overvloedige aanbod dat beschikbaar is in de Champagne-appellatie, ging onze keuze naar drie emblematische huizen. Alle drie liggen ze in het hart van één van de mooiste Grand Crus: Aÿ. De drie huizen produceren elk in een menselijke omvang wijn om wijnen te kunnen produceren met een unieke identiteit die ze referenties van de appellatie maken.
Champagne Bollinger
In 1830 was de eerste jaargang van Champagne Bollinger een feit, één jaar na de oprichting van het ondertussen 190 jaar oude champagnehuis. In 2010 werden enkele flessen van dit eerste jaargang gevonden in een vergeten kelder. Voor deze buitengewone vondst werd een restauratieproject opgestart en werden er uiteindelijk 13 van de 54 flessen gered. Twee van de dertien flessen werden geproefd tijdens de inhuldiging van hun Galerie 1829 – een prachtig project waar ze een unieke inkijk geven in het huis en haar geschiedenis. De elf anderen dienen momenteel als ultieme getuigenis van de oorsprong van het huis. Via deze link kunt u trouwens een virtuele tour maken in hun Galerie 1829. In 1979, met de release van Moonraker, werd Bollinger de officiële champagne van de beroemde 007. De samenwerking werd in de loop der tijd geconsolideerd en vormt nu een belangrijk onderdeel van de erfenis van beide merken. Hun ondertussen 41 jarige samenwerking werd al enkele keren in de verf gezet met limited edition cuvées in een 007 jasje.
Champagne Deutz
In 1838 werd het Champagne Deutz huis, vroeger bekend als Deutz Geldermann, door twee immigranten uit Napoleontisch Pruisen in de gemeente Aÿ opgericht. Aangetrokken door de welvaart die in Frankrijk heerste onder koning Louis-Philippe I, werkten de twee ondernemers zich op in de Champagnewereld. De Frans-Duitse oorsprong van het bedrijf en combinatie van Franse uitmuntendheid met Duitse technische nauwkeurigheid maakten dat het een succes werd. Vandaag de dag, onder leiding van Fabrice Rosset, volgt het huis Deutz een beleid van duurzame productie en een beperking van het rendement ten behoeve van de best mogelijke kwaliteit. Dit uit zich in een echte "Deutz stijl", wereldwijd gewaardeerd door een selectieve distributie. Elegantie, finesse en waardigneid, wijnen voorbestemd voor kenners.
Champagne Ayala
Champagne AYALA is sinds 1860 een klein en onafhankelijk familiebedrijf. De jaren 1920 waren voor het huis een opmerkelijke gouden eeuw waarin AYALA meer dan een miljoen flessen per jaar produceerde, zo was het huis officieel leverancier aan de koninklijke hoven van Engeland en Spanje en nam meer dan 100 arbeiders in dienst. De grootsheid van die periode wordt ook geïllustreerd door de rijke iconografie die het Huis gebruikt van de talrijke reclameaffiches tot artistieke tekeningen uit die tijd zijn. In 2005 kocht de familie Bollinger dit mooie landgoed met de bedoeling het in zijn oude glorie te herstellen. Dit was het begin van de heropleving voor Champagne AYALA, met een volledige restauratie van de wijnmakerij en de komst van nieuw personeel, maar met behoud van de kleine, familiale geest van zijn oorsprong. Vandaag de dag is het nog steeds een iconisch huis dat wijnen van topkwaliteit produceert die over de hele wereld worden genoten vanwege hun frisheid en elegantie.